2012.11.21. TTF EKG már az esetkocsin is

Nov 21 2012
(0) Comments

TTF EKG készülék került a mai napon a várpalotai esetkocsira. A fejlesztéssel immár mindkét várpalotai autó rendelkezik az eszközzel.

Háttér: az országban az elsők között kezdte el használni a Regionális Mentőszervezet a TTF EKG készülékeket, melyek egy tudatos program során először az orvossal/mentőtiszttel nem rendelkező un.mentő/KIM gépkocsikra kerültek fel. Az elképzelés szerint a szakápoló, abban az esetben, ha mellkasi fájdalomról panaszkodó beteggel találkozik, elkészíti a EKG-t, melyet továbbít a Balatonfüredi Szívkórházba, ahol értékelik azt, majd javaslatot adnak a terápiára és arra is, hogy hova szállítsa az egység a beteget. A tudatos fejlesztésnek köszönhetően néhány év alatt az eszköz a régió összes mentő/KIM gépkocsijára felkerült. Az eredmények sem maradtak el: az infarktus okozta halálozás kiemelkedő mértékben csökkent a Közép-dunántúli régióban. Természetesen ehhez kellett az is, hogy letisztultak a betegutak, azaz a korábbi szétzilált, sokszor ad hoc módon szerveződő szállítások megszűntek, mára világos, hogy akinek infarktusa van, melyik PCI (katéteres) központba kerül attól függően, éppen hol tartózkodik.

Természetesen azok a betegek is a lehető legjobb helyre kerültek/nek, akiket a legmagasabb felszereltségű un.eset/roham kocsik láttak/nak el. A különbség, hogy ezeken az autókon a személyzet – képzettségénél fogva (orvos/mentőtiszt) – alkalmas az EKG értékelésére, és a beteg sorsáról ez alapján saját hatáskörben dönt.

A mostani fejlesztés – az esetkocsikra is kerültek TTF EKG készülékek – annak a lehetőségét teremti meg, hogy ha az eset/roham kocsi személyzete olyan ritka ritmuszavarral, vagy nem egyértelmű EKG képpel találkozik, ami kérdéseket vet fel, lehetősége van konzultálni a kardiológiai központtal.

Reméljük, ez a lehetőség is hozzájárul betegeink mielőbbi gyógyulásához a továbbiakban is!