Kedves Látogató!

Köszöntöm a Várpalotai Mentőállomás honlapján!

Az Országos Mentőszolgálat Közép-Dunántúli Regionális Mentőszervezete részeként működünk. A KDR Mentőszervezetet Veszprém, Fejér és Komárom-Esztergom megye alkotja.

A Mentőszervezet vezetője Dr. Onódi Lívia regionális orvosigazgató, címe:

8200, Veszprém, Almádi u.36. Tel: 06-88-423-299.

Veszprém megyében 11 állandó mentőállomás – Veszprém, Ajka, Balatonfüred, Balatonfűzfő, Nagyvázsony, Pápa, Sümeg, Tapolca, Tüskevár, Várpalota, Zirc -, valamint 2, csak a nyári turistaszezonban üzemelő kihelyezett mentőállomás – Balatonakarattya és Révfülöp -, és egy heliport (Balatonfüred) üzemel. 6 állomáson teljesít szolgálatot esetkocsi 24 órában: Ajka, Balatonfüred, Pápa, Tapolca, Várpalota, Zirc, Veszprémben pedig rohamkocsi.  A csak a nyári szezonban üzemelő két állomás közül Balatonakarattyán esetkocsi, Révfülöpön KIM, míg Balatonfüreden a helikopter üzemidején kívül mentőorvosi kocsi (MOK) szolgál.

A várpalotai állomás a 8-as számot viseli, hívójelünk M19/8.

A város és a mentőállomás a szervezeti egység részét képező Veszprém megye keleti csücskében fekszik, nagyjából félúton Veszprém és Székesfehérvár között.

2007 tavasza óta két autó, egy esetkocsi és egy mentőgépkocsi teljesít szolgálatot a nap 24 órájában, a hét minden napján.

A mentőállomás vezetője Munkácsi Zsolt.

Dolgozóink létszáma 29 fő: 4 főállású és 2 részmunkaidős mentőtiszt,  2 részmunkaidős orvos, 9 főállású  és  1 részmunkaidős mentőápoló, 9 főállású és 2 részmunkaidős gépkocsivezető. Ápolóink közül két fő kivételével mindenki szakápoló, egyikük most végzi a szakápolói iskolát. Közülük öten, a gépkocsivezetők közül hárman KIM-es végzettségűek. Egy szakápoló IV. évfolyamos , egy I., egy pedig II. évfolyamos mentőtiszt hallgató.

Ellátási körzetünkbe tartozik Várpalotán kívül Pétfürdő, Ősi, Öskü, Berhida, Peremarton és Tés települések, illetve a várost átszelő 8-as számú főközlekedési út átmenő forgalma. Ez kb. 40 000 fő állandó lakost és napi szinten kb. 15 000 fő átutazót jelent. Természetesen mentőegységeink, a mentésirányítás döntése alapján, az ország területén bárhol és bármikor bevethetők.

A városban 2007 januárja óta megszűnt az aktív kórházi ellátás, így a betegeket a 20 km-re lévő megyei kórházba kell szállítanunk;(Veszprémbe). Ez a változás önmagában nem növelte az estszámot, de a megtett kilométert és a beteggel töltött időt igen. Ugyanakkor a város és környéke biztonságos ellátása a fenti kocsiparkkal továbbra is teljesen biztosított.

Honlapunkkal szeretnénk betekintést nyújtani mindennapi életünkbe, munkánkba, illetve szeretnénk lehetőséget biztosítani a velünk való kapcsolatfelvételre is.

Jó böngészést, kellemes időtöltést kívánok!

Meszlényi Norbert

állomásvezető mentőtiszt