2012.12.28. Életet mentett az SMS

Dec 28 2012
(0) Comments

A siketek és nagyothallók számára rendszeresített segélykérő telefonon érkezett bejelentés SMS-ben a veszprémi mentésirányításba ma délután, hogy egy férfi gyomorpanaszokkal küszködik Öskün. Az azonnal észlelt segélyhívásra a várpalotai esetkocsi vonult ki, akik a helyszíne egy nagyothalló, mentálisan sérült középkorú férfit találtak. A panaszok alapján felvetődött súlyosabb kórkép lehetősége is, ezért EKG vizsgálatot is végeztek. Kiderült, hogy a férfinek nem gyomorpanaszai vannak, hanem nagy kiterjedésű elülső-oldalsó fali infarktusa. A protokoll szerinti ellátás után a beteget a Balatonfüredi Szívkórházba szállította az esetkocsi.

Az eset érdekessége, hogy a betegnek már 12 órás panaszai voltak, ezért a protokoll szerint kardiológiai őrzőbe kellett volna szállítani Veszprémbe, azonban a  mentőegység felvette a kapcsolatot a Balatonfüredi Szívkórházzal, akik először nem akarták fogadni a beteget – a 12 órás panaszokra tekintettel -, de kérték, hogy az EKG jeleket küldjék el nekik. A TTF EKG jelek alapján a szívkórház mégis úgy döntött, hogy fogadja a beteget.

A TTF EKG a megyében már évek óta rendszeresítve van a mentőgépkocsikon, ahol a Bajtársak eredményesen használják is. Az esetkocsikra a múlt hónapban került fel az eszköz – honlapunkon korábban beszámoltunk róla -, kifejezetten konzultációs lehetőség biztosítása céljából. Most a gyakorlat is bebizonyította, hogy helyes döntés volt a mentőgépkocsik teljes ellátása után az esetkocsikat is felszerelni az eszközzel, hiszen a fenti esetben a kórház csak a jelek elküldése után fogadta a beteget. Szintén jól vizsgázott a SMS-segélykérő rendszer is.

Az esetkocsi személyzete: Kovács Vanda  mentőtiszt, Munkácsi Zsolt mentőszakápoló, Csömöre László mentőgépkocsivezető és Ipkovichné Szeleczky Krisztina szekundáns ápoló.