IMG_5944

Mentők a Várpalotai Napokon…

Oct 09 2014
(0) Comments

Az idei Várpalotai Napokon több rendezvény is szólt a mentőkről.

A Várpalotai Napok rendezvény keretén belül az Önkormányzat részéről idén is átadásra kerültek  a “A köz szolgálatáért” érdemérmek,  melyet azon helyi lakosok kaphatnak meg, akik sokat tettek a városért. Az idei évben a várpalotai mentők javaslatára,  elhunyt bajtársunk, Lacó Zoltán mentőtiszt, posztumusz díjat kapott,                                                                  melyet lánya, Lacó Fruzsina ünnepélyes keretek között vehetett át.

IMG_5944

 

 

 

A Thury vár kápolnájában kiállítás nyílt “Mindennapi Hőseink” címmel, melyen Klenk-Sipos Rita dokumentarista fotós képei voltak láthatóak. A kiállítás egyben a fotós “90 nap a mentőknél” című könyvének bemutatója is volt. A mentőkkel töltött közel három hónap során a szerző együtt tapasztalhatta meg a hivatás mindennapi nehézségeit. Az ez idő alatt készült képek alkották a kiállítást is, melyek remek betekintést mutatnak a mentők mindennapjaiba. A kiállítást Várpalota polgármestere, Talabér Márta nyitotta meg. A kiállíts mellett jótékonysági árverés is zajlott. A könyvekre, valamint a képekre történő licitálásból befolyt összeg a várpalotai mentőállomás felújítását követően majd az állomás komfortosabbá tételére fordítódik.

kiállitás kiállitás2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A kiállítás megnyitóját követően nagyszabású mentési bemutatót láthattak az érdeklődők a Várkerti Iskola előtti útszakaszon.  A szimuláció során egy gépkocsi villanyoszlopnak ütközött, mely során három ember sérült, akik a Vöröskereszt imitátorai voltak. A bemutató célja volt valós időben és körülmények között láttatni azt a munkát és folyamatot, amit naponként végeznek a mentődolgozók, a bejelentéstől egészen a sérültek elszállításáig; valamint egy új légútbiztosítási eljárás bemutatása is. A bemutató során – ahogy az életben is – a mentők szorosan együttműködtek a tűzoltókkal a sérültek roncsból való kiszabadításában, valamint a rendőrséggel is, akik a helyszínt biztosították. A rendezvényen részt vettek Várpalota osztrák és román testvérvárosainak mentőképviselői is, remélve a jövőbeni szorosabb szakmai együttműködést. A kiállítás és a mentési bemutató megszervezéséért külön köszönet illeti Munkácsi Zsolt megbízott állomásvezető bajtársat.

IMG_6078

 

IMG_6152IMG_6124 IMG_6197 IMG_6190