2010.02.14. Mozgalmas vasárnap

Jan 29 2011
(0) Comments

Reggel, közvetlenül váltás után érkezett bejelentés, miszerint egy idősebb úr összeesett, nem vesz levegőt. Az eset a buszpályaudvaron, a mentőállomás közvetlen szomszédságában történt, így gyakorlatilag egy percen belül a helyszínre érkeztünk. Ott egy légzési nehézséggel küzdő, kritikus állapotú beteget találtunk, akinek állapotát közel egy óra alatt sikerült csak stabilizálni. Az úr feleségével együtt a buszra sietett, eközben lett rosszul. Kielégítő állapotban adtuk át a veszprémi kórház sürgősségi osztályának shocktalanítójában.
Késő délelőtt Ösküről érkezett megkeresés, ahol egy úr kéménytisztítás közben leesett a létráról, közel két métert zuhant. Mindkét csulkója eltörött, agyrázkódást és zúzódásokat szenvedett. Ittas volt.

Nem sokkal az ösküi bejelentés után kért segítséget a Honvédség, mert az egyik lőtéri objektumukat őrző biztonsági őr rosszul lett. Az első bejelentés magas vérnyomás által provokált rosszullétről szólt, ezért a KIM lett indítva állomáshelyéről. A helyszín a hótorlaszok miatt mentőgépjárművel megközelíthetetlen volt, ezért a hadsereg egyik terepjárójával hozták a mentőegység elé a beteget. Szállítás közben a mentőegység és a beteget kísérők között folyamatos telefonos kommunikáció zajlott, eközben derült ki, hogy nagyobb a baj, mint elsőre gondolták. A betegnek nem volt pulzusa, ezért a mentőegység vezetője utasította a kísérőket az újraélesztés megkezdésére, és folyamatos instrukciókat adott nekik. Közben az esetkocsit is riasztották, aki Veszprémben épp végzett az ösküi beteg átadásával. Mivel a helyszín továbbra sem volt megközelíthető, a balatonfüredi helikoptert is oda küldték. Az esetkocsi és a helikopter szinte egyszerre érkeztek a beteget szállító katonai járműhöz, ahol azonban már csak a halál beálltát tudták megállapítani, annak ellenére, hogy a katonák hatásosan végezték az újraélesztést.